Paris, France – Rue Du Cherche-Midi and Rue Vaxin

admin

Konstnärerna som arbetade i verkstaden producerade enligt uppgift skulpturer för några anmärkningsvärda icke-kristna organisationer. Bland dessa finns husposterna för fornminnesavdelningen på Jos -museet, palatserna i Ooni of Ife och Oba of Ila. Andra skulpturer inkluderar reliefer på kapelldörrarna vid University of Ibadan, som togs i drift 1954, Ibadans katedraldörr 1956 och de i St. Pauls kyrka, Lagos 1960. Egentligen var verken inte moderna på grund av att de var inte naturalistiska i synen, för det var verk producerade av traditionella konstnärer under modernt inflytande för

kristen gudstjänst och prydnaden av modern arkitektur. Verken var de första inspelade eller kända offentliga skulpturerna i Nigeria som initierades av de kristna missionärerna, kolonialregeringen och de kungliga institutionerna efter den påvliga ordningen av Pius XII. Det är dock säkert att säga att det var de kristna missionärerna som tog det första stora initiativet som ledde till en praxis som senare gav upphov till skapandet av offentliga skulpturer i Nigeria fasadmålare i västerås.

Ben Enwonwu, som var en av pionjärstudenterna till Kenneth C. Murray, och vars verk var en del av utställningarna i Zwemmer Gallery i London 1937, var ett annat stort lyft, inte bara för skulptur, utan också för modern konst som en hela i Nigeria. Han var en skulptör och en målare, men känd som en skulptör. Han utsågs till federal konstrådgivare 1948. Hans skulptur ” Queen Elizabeth II ” var bland de första moderna offentliga utomhusskulpturerna i Nigeria. Före 1960 var han den enda moderna nigerianska skulptören vars verk bekräftade den utbildning han hade på

utlandsskolan. Några skulpturer i Nigeria på 1950 -talet var Enwonwus verk. Verken inkluderade bronsstatyn av drottning Elizabeth II vid Federal House of Assembly i Lagos; ” Awakening ” också i brons, på fasaden av Nationalmuseet Lagos; bronsporträttet i full längd av Dr Nnamdi Azikwe vid det tidigare Eastern House of Assembly, Enugu; ” Sango ”, utanför Nigerian Electric Power Authority, nu Power Holding Company of Nigeria (PHCN) huvudkontor i Marina, Lagos; ” Anyanwu ”, fäst vid ytterväggen i Lagos Museum, Lagos; och den snidade dörren till kapellet för den apostoliska delegationens lagos. Således började moderna nigerianska offentliga skulpturer med att Enwonwu satte takten på 1950 -talet.

Den enda monumentala offentliga skulpturen i Nigeria på 1950 -talet som motsvarade Enwonwus skulptur i teknisk elegans och koncept var bronsstatyn av ” Emotan ” minnesmärket för en Benin -hjältinna som tros ha räddat livet för Oba Ewuare II. Det är John Danfords verk, en annan konstnär som gav en stor impuls till skulpturen i Nigeria. Han var en brittisk konstnär knuten till British Council -kontoret i Lagos i slutet av 1940 -talet, som oupphörligt uppmanade kolonialregeringen och lokala myndigheter att ” ta hjälp av konstnärer för att dekorera offentliga byggnader ”.

Lamidi Fakeye, som senare gick med i Murrays skola, var ytterligare en drivkraft för produktionen av offentlig utomhusskulptur i Nigeria. Han var en traditionell ristare, som kunde artikulera sina färdigheter till moderna konstnärliga uttryck som ett resultat av den utbildning han förvärvade på Murrays verkstad. Han tog fram begrepp från bibliska teman, med beaktande av de afrikanska proportionerna. Konstnärer i Murrays verkstad fick använda sina lokala stilar och färdigheter, även om ovanliga teman antogs, ett bra exempel är figuren av Maria (Jesu mor) som dunkar yam och klädd som en Yoruba -kvinna.

Fakeyes träsniderier utgjorde ett stort antal offentliga skulpturer i offentliga byggnader som kyrkor, skolor och palats i Nigeria, både före och efter självständigheten. Några exempel på sådana verk är ” Edena Gate ” (Fyra verandastolpar och två dörrar) vid Ooni i Ifes palats, Ile-Ife (1953); dörrar för katolska kapellet, universitetet i Ibadan (1957); Reliefsniderier av “fjorton stationer vid korset” vid katolska kapellet, University of Ibadan (1957); ” Bishop’s Throne ” vid St. Mary’s Catholic Cathedral, Oke Padi, Ibadan (1958); Sex dörrar till St Paul’s Catholic Church, Ebute Meta, Lagos

(1959); två poster för nigerianskt självständighetsfirande (1960); två dörrar till S: t Mikaels katolska kyrka, Ondo (1961); två dörrar för verkställande rådets kamrar, Ibadan (1964); fyra verandaposter vid Institute of African Studies, University of Ibadan, Ibadan (1964); Oduduwa-staty vid Oduduwa-hallen, Obafemi Awolowo University Ile- Ife (1987); och många andra. Bortsett från att Enwonwu satte takten för offentliga skulpturer i Nigeria som tidigare nämnts, dök Fakeye upp på scenen för produktion av offentliga skulpturer mot början av 1950 -talet som förmodligen kunde liknas eller spåras till förverkligandet av Danfords uppmaning till kolonialmästarna om värvning av konstnärer för dekoration av de offentliga byggnaderna.

Leave a Reply